DAFTAR
    Utusan Online   Kumpulan utusan   Hubungi Kami   Jom Iklan!   Arkib Berita    

Hapuskan mentaliti subsidi yang beracun


BERKORBAN demi kepentingan bersama - mungkin semangat ini yang diperlukan berikutan cadangan supaya sistem subsidi dikaji semula akibat kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia yang melampau.

Badruddin takut dituduh tak berlaku adil


PERHIMPUNAN Agung UMNO 2007 kali ini menyaksikan satu kelainan apabila Pemangku Pengerusi Tetap, Datuk Paduka Badruddin Amiruldin menghidupkan perhimpunan dengan celoteh dan jenakanya.

Hakikat hak antara kaum


KALAU ingatan kita masih segar, semasa menyampaikan ucapan dasar pada tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Presiden UMNO pernah mengingatkan supaya jangan sesekali mengungkit soal-soal berkaitan isu perkauman.

Tuntut ikut cara tertib


MUKADIMAH SEBAGAI orang nombor dua dalam Pergerakan Wanita UMNO, tugas dan tanggungjawab yang dipikul oleh Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bukan mudah.

Tugas perwakilan sampaikan mesej


HARI ini, hari terakhir kira-kira 2,500 perwakilan UMNO termasuk wakil-wakil Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri berkumpul di Dewan Merdeka kerana menghadiri Perhimpunan Agung UMNO Ke-58.

Pengayaan perpaduan


DALAM Perhimpunan Agung UMNO kali ini, didapati isu pengayaan minda dan usaha ke arah memperkukuhkan perpaduan menjadi teras kepada ucapan, perbahasan dan perbualan para perwakilan dan pemerhati.

Memartabatkan semula Bahasa Melayu


JIKA pada Perhimpunan Agung lalu, UMNO kelihatan bersendirian memperjuang usaha memartabatkan Bahasa Melayu, tetapi tahun ini suasananya berbeza.

Melayu perlu jelas tentang amanat Presiden


BEKAS Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam yang berpengalaman luas dalam politik negara merupakan antara tetamu kenamaan yang hadir di majlis perasmian Perhimpunan Agung UMNO 2007 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kelmarin.

Jangan cabar kontrak sosial yang dipersetujui


KETIKA Datuk Onn Jaafar menubuhkan UMNO pada tahun 1946, matlamatnya hanya satu - membebaskan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajahan British.

GLC perlukan lebih banyak lagi usahawan bumiputera


ISU peranan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dalam membantu meningkatkan tahap ekonomi bumiputera terus mendapat perhatian umum selepas Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyentuhnya dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung UMNO semalam.

Penglibatan lebih ramai profesional diperlukan


PERBUALAN selama hampir 30 minit bersama Exco Pergerakan Puteri UMNO, Fahariyah Md. Nordin jelas menunjukkan gadis berusia 28 tahun ini bukan calang-calang pemimpin walaupun usianya masih dianggap baru berjinak-jinak dalam dunia politik.

Pemuda jangan puas hati


Para perwakilan, pemerhati dan wartawan ke Perhimpunan Pemuda UMNO Malaysia kali ini mengesan sesuatu yang agak berbeza dalam ucapan Ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. Ada sesuatu yang agak istimewa dari nada, kandungan dan orientasi ucapan itu.

Mewariskan Wanita UMNO


UCAPAN dasar Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Rafidah Aziz mengenai peranan ahli khususnya wanita sebagai pewaris tugas dan tanggungjawab pemimpin dan pejuang terdahulu wajar dihayati.

Keperluan tubuh Puteri Barisan Nasional


CADANGAN penubuhan sebuah sayap baru dalam Barisan Nasional (BN), Puteri BN mula dilontarkan oleh Ketua Pergerakan Puteri UMNO, Datuk Noraini Ahmad pada 20 Oktober lepas.

Melayu memasuki fasa kedua 50 tahun


PERHIMPUNAN Agung UMNO ke-58 ini pasti menjadi medium dan pentas bagi kita menyusur kekuatan lama dan mengukuh strategi baru untuk bangsa Melayu melangkah ke ‘fasa kedua’ lima dasawarsa yang berikutnya.

Lagi »