<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1252"%> Datuk Shaziman Abu Mansor
Datuk Shaziman Abu Mansor
Nama: Datuk Shaziman Abu Mansor
Umur: 40
Tarikh Lahir: 20 Januari 1964
Tempat Lahir: Ipoh, Perak
Jawatan: Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi.
KERJAYA politik Datuk Shaziman Abu Mansor bermula dari bawah iaitu dengan menjadi ahli UMNO Cawangan Tampin Bandar, Tampin, Negeri Sembilan, pada tahun 1991. Dari situ beliau menapak sehingga dipilih menjadi Ketua Pemuda UMNO negeri pada tahun 1997 dan Ketua UMNO Bahagian Tampin pada tahun 2001 semasa berusia 37 tahun.

Anak kelahiran Ipoh, Perak tetapi dibesarkan di Tampin itu mengekalkan jawatan yang disandangnya pada pemilihan bahagian baru-baru ini apabila menang tanpa bertanding. Shaziman yang mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Tunku Besar Tampin merupakan antara pemimpin generasi muda yang menunjukkan prestasi membanggakan dalam karier politik.

Beliau dipilih buat pertama kali sebagai calon Barisan Nasional dalam pilihan raya umum 1999 bagi kawasan Parlimen Tampin yang dimenanginya dan berjaya mengekalkan kerusinya itu pada pilihan raya umum Mac lalu.

Walaupun pilihan raya umum 1999 disifatkan sebagai tahun krisis bagi UMNO tetapi Shaziman sebagai muka baru berjaya menang dengan majoriti 9,979 undi selepas menewaskan Hamdan Hashim (Pas). Pada pilihan raya umum Mac lalu, beliau sekali lagi mencatat kejayaan cemerlang apabila menewaskan calon Pas, Abdul Razakek Abdul Rahim dengan majoriti sebanyak 18,084 undi.

Anak kepada bekas pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) ini merupakan antara pemimpin muda yang lantang memperjuangkan isu-isu membabitkan kepentingan dan kebajikan rakyat. Antaranya ialah isu kegagalan kontraktor menyiapkan makmal komputer sekolah di seluruh negara.

Didorong oleh keinginan untuk turut serta membuat keputusan dan menggubal dasar dalam parti, Shaziman menawarkan diri bertanding buat kali pertama sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) dalam pemilihan UMNO, September ini.

``Saya percaya hasil gabungan antara generasi muda dan lama dalam MT akan mencetuskan idea hebat yang akan meneruskan kesinambungan kecemerlangan UMNO sebagai parti teras bangsa Melayu dan negara secara khususnya. "Komposisi antara generasi baru dan lama adalah kekuatan utama UMNO yang menunjukkan bahawa parti itu tidak pernah ketandusan pemimpin.

``Saya menawarkan diri kerana percaya masih banyak perkara yang boleh ditingkatkan di dalam parti dan saya yakin bersama-sama dengan yang lain mampu untuk merealisasikannya,'' katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Kata beliau, MT adalah platform tertinggi dalam UMNO yang menyentuh dan memperjuangkan hala tuju segenap aspek kehidupan orang Melayu termasuk politik, ekonomi, sosial dan pendidikan supaya tidak terpinggir daripada arus pembangunan negara.

Bagaimanapun, bekas penuntut Universiti Indiana, Amerika Syarikat dalam jurusan Kejuruteraan Awam itu menyerahkan kepada perwakilan UMNO untuk membuat keputusan pada pemilihan September ini. Katanya; "Biarlah penilaian yang dilakukan itu dibuat secara adil dan telus berdasarkan kepada kerja serta sumbangan yang telah dilakukan oleh calon-calon selama ini.''

Shaziman yang berkongsi hidup dengan Datin Rozana Mohd. Khalid juga amat terkenal dengan sikapnya yang mudah didekati oleh segenap lapisan masyarakat Tampin. Malah beliau dengan tangan terbuka luas akan menerima setiap kunjungan rakyat yang diwakilinya walaupun agak sibuk dengan jawatan baru yang disandangnya dalam kerajaan iaitu sebagai Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi.

Dalam pada itu, `Suara Tampin' yang diterbitkan hasil inisiatifnya untuk memberikan maklumat mengenai aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dan kemanusiaan yang dijalankan di daerah Tampin begitu sinonim dengan penduduk kawasan itu. Ia bagi memastikan setiap penduduk mendapat maklumat terkini mengenai pembangunan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh beliau. - TARMIZI ABDUL RAHIM

Kembali

BATU PAHAT 19 Sept. - Hari kedua Muktamar Tahunan Pas Kali Ke-60 'kecoh' seketika apabila seorang perwakilan yang menggunakan medium doa untuk membahaskan ucapan dasar presiden turut menyelitkan kecaman...

Muslim leader in Pattani praises Abdullah's fair leadership


PATTANI (southern Thailand) Oct 31 - A Muslim leader here has praised the leadership of Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, describing the Malaysian Prime Minister as being fair to all races in his country.

  • Freed detainees tell horror tales while in custody
  • UMNO Youth to monitor Thai situation before giving aid
  • Thaksin tried to develop southern provinces, says local politician
  • Public calling for harsher punishment for rapists
  • Community leaders, political parties urged to help eradicate drug abuse


  • © Utusan Melayu (M) Bhd. 46M, Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur. E-mel: [email protected]