Utusan Online
Untitled Document
 
  Kumpulan utusan        Hubungi Kami              Jom Iklan!              Arkib Berita


Penangguhan pemilihan stabilkan kembali UMNO


JIKA Majlis Tertinggi (MT) UMNO meluluskan penangguhan pemilihan parti pada mesyuaratnya esok (Khamis), bermakna ini merupakan kali ketiga ia dilakukan sejak 1999.

Pelantikan Menteri Besar kuasa sebenar raja


KALI terakhir kedudukan survival Ketua Menteri dan Menteri Besar sesebuah negeri diuji ialah 42 tahun lepas dalam kes Stephen Kalong Ningkan pada 1966.

Debaran pemilihan Kabinet baru


SABAH antara negeri paling awal mengumumkan kejayaan membentuk semula kerajaan negeri pada malam keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 sekali gus menghantar mesej bahawa negeri kekal sebagai kubu kuat Barisan Nasional (BN).

Kabinet perlu cerminkan realiti politik


AWAL-AWAL lagi Penasihat Gerakan, Datuk Seri Dr. Lim Keng Yaik memberitahu beliau tidak akan merayu kepada Perdana Menteri untuk meletakkan wakil parti Gerakan dalam barisan Kabinet baru.

Rakyat mahu pembangunan diteruskan


MIRI 10 Mac – Majoriti penduduk di kesemua enam kawasan Parlimen di utara Sarawak telah menyatakan dengan jelas pendirian politik mereka yang tidak pernah berbelah bagi selama ini dengan memberi kemenangan kepada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum Sabtu lepas.

Gerakan 'Adnan cuci Anwar' kekalkan Pahang kubu BN


MESKIPUN dianggap terburuk dalam sejarah, keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 Sabtu lalu, kini meletakkan Pahang sebagai kubu paling kuat bagi Barisan Nasional (BN).

Pas Kedah perlu tunai janji manifesto


KETIKA Pas Kedah melancarkan manifesto pilihan raya khusus untuk negeri ini pada 24 Februari lalu, mungkin tidak ramai yang memandang serius isi kandungan buku setebal 17 muka surat itu.

Tsu Koon rebah lagi tersungkur


PADA malam yang menyaksikan Pulau Pinang rebah ke tangan pembangkang, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon tiba-tiba hilang seketika.

Mimpi ngeri Barisan Nasional


IBARAT pepatah ‘yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran’, begitulah nasib Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum kelmarin.

Rakyat Selangor sudah beri isyarat, apa tindakan BN?


KEBIMBANGAN Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo mengenai sokongan pengundi berketurunan Cina kepada kerajaan beberapa hari sebelum rakyat membuat keputusan dalam pilihan raya umum kelmarin akhirnya menjadi kenyataan.

Kempen saat akhir selamatkan Terengganu


MISI Barisan Nasional (BN) untuk mengekalkan kuasa di Terengganu mencapai matlamatnya sebaik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan keputusan penuh Pilihan Raya Umum Ke-12, kira-kira pukul 1 pagi semalam.

Mengapa Perlis selamat?


HAKIKAT wujudnya perang dingin antara Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim dengan pemimpin kanan UMNO di negeri Perlis bukanlah satu rahsia lagi dan pada amnya sudah diketahui ramai.

Sarawak sukar ditembusi pembangkang


SEMALAM, Sarawak membuktikan mereka kekal sebagai kubu kuat Barisan Nasional (BN) berikutan dengan kemenangan besar dalam Pilihan Raya Umum Ke-12.

Isyarat perit buat MIC


PILIHAN Raya Umum Ke-12 yang berakhir semalam, mencatat sejarah ‘hitam’ kepada MIC selaku parti terbesar mewakili masyarakat India di negara ini.

Johor bukan lagi kubu kuat BN


Jika beberapa negeri seperti Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak yang sebelum ini diperintah oleh Barisan Nasional (BN) turut tumbang kepada parti pembangkang, Johor yang diuar-uarkan sebagai kubu kuat BN turut terasa bahang pada Pilihan Raya Umum Ke-12 yang melabuhkan tirainya kelmarin.

Lagi »


Error: E:\utusan\html\menarik_pilihanraya2008.htm is missing